VİKTOR E. FRANKL’IN MİRASI: LOGOTERAPİ
‘’Yaşamak için bir nedeni olan her türlü nasıla katlanabilir?’’
Friedrich Nietzsche
Bir nörolog ve psikiyatri profesörü olan Viktor E. Frankl, hayatın anlamını keşfetmek üzere önemli bir adım atar. Kişisel yaşamından esinlenerek eşsiz bir ekol oluşturur ve kendi ekolünü şöyle tanımlar “Logoterapi’de danışan dik durmalı ama bazen duyması zor olan şeyler duymalıdır.”
Logoterapi, anlam yoluyla sonuca ulaşmayı hedefleyen bir psikoterapidir. Felsefi bir kökene sahiptir, varoluşçu felsefeye ve fenomenolojisine dayanır. Logoterapi, ‘’Üçüncü Viyana Ekolü’’ olarak tanımlanır. Temel olarak hayatımızda en zor, en kötü, en çıkış yolunun olmadığını düşündüğümüz anlarda bile bir anlamın bulunduğunu ve “insanın anlam arayışı” nda olduğunu ileri süren bir kuramdır. Bu düşüncelerini kendi yaşadıkları ile somutlaştırır adeta.
Frankl, Nazi toplama kampı deneyimlerinden ilerleyerek zorlukların üstesinden gelip içsel bir anlam bulunabileceğinden bahseder, buradaki gözlemlerinden yola çıkarak ekolünün temellerini oluşturur. Bu ekolü incelediğimizde özgür irade ve kişisel sorumluluk kavramlarının önemini görürüz. Her anı nasıl geçireceğimiz, vereceğimiz tepkiler, seçimlerimiz hepsi bizim özgürlüğümüzdedir. Bu özgürlük, hayatın anlamını keşfetmek için bizi güdüler. Şimdiki zamanda olup kendi kararlarımızın bilincinde olarak sorumluluk duygusuyla kararlar almayız. Logoterapi, bu sorumluluk duygusunu yönetmek konusunda eleştirel, yönlendirici bir konumda değildir, tamamen bireyin seçimleriyle gelişen bir durumdur.
“Halihazırda ikinci kez yaşıyormuşçasına ve ilk seferinde, şimdi olduğu gibi yanlış hareket etmek üzereymişsiniz gibi yaşayın!”– Viktor E. Frankl
Logoterapi ile nasıl hayatın anlamı bulunabilir?İlk adım bir iş yapmak, bir kazanım elde etmektir. İkinci adım ise bir insanla etkileşime girerek onunla temas edebilmek, doğayı, bir hakikati olduğu gibi görerek onu sevmekten geçer. Sonuncusu ise kaçınılmaz olan acıya karşı duruşumuzla ilgilidir.
Logoterapi, belirli psikolojik bozukluklarla başa çıkmak için de kullanılır. Depresyon; anlam kaybı, isteksizlik, umutsuzluk gibi çıktılara sahiptir. Bu terapi yönteminin amacı olan hayatın anlamını bulma konusunda yardımcı olabilir. Yaygın anksiyete bozukluğunda ise endişeleri, belirsizlik düşüncelerini geliştirmek için stratejiler üretebilir. Bağımlılık, bir savunma mekanizması olarak geliştirilir ve bir anlam arayışının sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Logoterapi, bağımlılık ile mücadelede destek olurken bağımlılığın altında yatan nedenleri anlama konusunda faydalı olabilir. Travma Sonrası Stres Bozukluğun da ise kişide travma bırakan olayın ardından yok olan anlam kaybının, güvensizliğin yeniden kazanılmasında katkı sağlayabilir. Logoterapi, anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza gibi yeme bozukluklarında kişinin yemeklerle olan ilişkisindeki anlamı düzeltmeyi ve sağlıklı bir ilişki kurulmasını sağlar. Kişilerin aileleriyle, arkadaşlarıyla, partnerleriyle yaşadıkları ikili ilişkilerindeki anlamı bulmaya ve daha sağlıklı, daha tatmin edici, daha anlam dolu ilişkiler geliştirmelerine yardımcı olabilir.
KAYNAKÇA
Frankl, V. E. (2009). İnsanın anlam arayışı. İstanbul: Okuyan Us Yayınları.
Logoterap Nedir? (2024, Haziran). https://www.logoterapi.org/logoterapi-nedir Logoterapi Enstitüsü Türkiye.
Çelik, G. (2017). Logoterapi: Temel bileşenleri ve terapi teknikleri. Toplum ve Sosyal Hizmet, 28(2), 70-97.