Psikoloji

BİLİNÇLİ FARKINDALIK

‘’İnsan zihni sıklıkla geçmiş ve geleceğe gider, geçmiş ve gelecekte yaşayan bir zihin ise mutsuz bir zihindir.’’

Mindfulness, şimdiki an içerisinde gelişen olaylara dikkat ederken farkındalık kazanmayı, anda kalabilmeyi ve gözlemlediğimiz duygu ve düşüncelerimizi yargılamadan kabul etmeyi içerir. Gün içerisinde hepimizin aklından binlerce düşünce geçer. Bu düşünceler, hayatımızda büyük bir yer kaplar ama biz bu düşüncelerden ibaret değiliz, sadece bu düşüncelere sahibiz. Mindfulness uygulamaları, bu bakış açısını geliştirmemize yardımcı olur. Düşüncelerimizi izleriz ve sadece birer düşünce olduklarının farkına varırız. Bu süreçte en çok kullanılan uygulamalardan biri de meditasyondur.

Mindfulness, Budist felsefeye dayanıyor olsa da bir din veya bir ritüel değildir. Aynı zamanda sürekli pozitif şeyler düşünmek ya da hiçbir şey düşünmemek de değildir. Mindfulness, ezbere yaşamdan uzak, şimdiki anın güzellikleri içinde yaşayabilmektir. Ezbere yaşamak istemiyorsanız en basit olarak telefonunuzun ana ekranında sık kullanılan uygulamaların yerlerini değiştirerek kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Uygulamaların eski düzenine alıştığınız için otomatik olarak tepkiler vereceksiniz.

Şefkat, bilinçli farkındalık yolunda önemli bir adımdır. Şefkat, acıyı anlamak ve onu bastırmadan kabul edebilmektir. Şefkati üç yönden ele alabiliriz:

• Başkalarına duyulan şefkat

• Başkalarından bize gelen şefkate açık olabilmek

• Kendimize karşı şefkatli olabilmek yani öz-şefkat. *

Başkalarına karşı şefkatli olabilmek hepimize daha kolay gelir, alıştığımız bir durumdur ama başkalarından bize gelen şefkati kabul edebilmek, kendimizle olan ilişkimizle yakından ilgilidir. Bazı insanlar hata yaptıklarında kendilerine o kadar kızarlar ki, kimsenin onlara bir tepki vermesine gerek kalmadan en çok onlar kendilerine sinirlenir. Mükemmeliyetçilik ve kusursuzluktan uzaklaşarak kendimizi suçlamadan ve değersiz hissettirmeden öz-şefkat geliştirebiliriz.

‘’Eğer başkalarını mutlu etmek istiyorsanız şefkatli olun. Eğer kendinizi mutlu etmek istiyorsanız yine şefkatli olun. -Dalai Lama’’

  • Neden Mindfulness’a İhtiyaç Duyuyoruz?

Mindfulness, duyguların düzenlenmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Kendi duygu ve düşüncelerimizi yargılamadan kabul edebilmek hepimiz için gereklidir. Acıya verdiğimiz tepkileri azaltmada etkilidir.

Günlük hayatta yaşadığımız stresli durumları daha iyi yönetebilmemize ve bu durumlarda daha sakin, farkında, odaklanmış bir şekilde tepki vermemize yol açar. Düzenli olarak meditasyon yaptığımızda bizi sıkıştıran, zorlayan duyguları daha az tecrübe etmeye başlarız. Kendi alanlarında başarılı olmak isteyen insanlar Mindfulness uygulamalarını kullanır çünkü bu uygulamalar dikkat ve konsantrasyonu geliştirerek yaratıcılığı arttırır bu da daha etkili bir şekilde çalışmamıza olanak sağlar. Duygusal zekâyı arttırdığı için ilişkilerimizde daha anlayışlı, empatik, sabırlı, dayanıklı oluruz. İletişim becerilerimiz gelişebilir. Mindfulness, beynimizi ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Mindfulness uygulamaları; ilaçlar ve diğer terapi ekolleri kadar etkili ve önemlidir ve diğer terapi yöntemleri ile birlikte kullanılması uygulamaların etkisini daha çok artırır.

KAYNAKÇA

(*) Atalay, Z. (2019). Mindfulness-Bilinçli farkındalık: Farkındalıkla anda kalabilme sanatı. İstanbul, İnkılap Yayınevi.

Daha Fazla Göster

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu